0

Big Little Lies

Hari kelima cuti, puas hati. Ambik cuti semata-mata nak berehat, memang betullah nama cuti rehat tu.

So, hari ni akak nak review satu novel namanya Big Little Lies, by Liane Moriarty.

19486412

Cerita ni ditulis oleh Liane Moriarty, sebelum ni ada banyak buku famous macam ‘The Husband’s Secret’. Mulanya akak tak berapa yakin sangat dengan buku ni sebab akak dah baca The Husband’s Secret, dan actually THS tu buat akak punya expectations rendah sikit. Bukan nak kata buku THS tu tak best ke apa, cuma sangkaan akak meleset lepas akak baca buku tu.

Anyway, Big Little Lies memang buku yang mantap.

Pertama, akak nak bagi warning dulu sesiapa yang nak baca buku ni, sebab awal-awalnya macam lambat sangat nak habis buku ni rasa macam dragged on sangat. Tapi, bila dah start sampai part yang best tu, haa amek kau. Akak biasanya baca buku sebelum tidur, or time kerja, or time dalam kereta dengan encik abang. Biasanya bila akak dah ngantuk sangat tu, mulalah nak letak buku kat tepi malas nak baca. Tapi dengan buku ni akak rasa macam nak habiskan baca terus, dan dalam masa yang sama akak taknak habiskan. Faham tak, dilema di situ. Rasa macam ‘aduuuhhh lepas habis baca buku ni apa lagi aku nak buat?’. Haa sampai macam tu sekali perasaan akak pada buku ni, sekaligus tanggapan awal akak pada Liane Moriarty ni.

Okay, apa yang menariknya cerita ni?

Plot : Macam apa yang akak cerita, awalnya memang sangat lambat – bagi akak lah. Akak suka cerita yang fast paced sampai rasa macam nak melompat-lompat. Cerita ni mengisahkan tentang tiga orang ibu budak tadika yang menjadi sahabat masing-masing. Ada tiga watak utama, Jane Chapman, Celeste Wright, dan Madeline Mackenzie. Jalan cerita akan dibahagi-bahagi antara tiga orang wanita ni, dengan anak mereka jadi pelajar tadika yang sama. Start cerita tu dengan pengenalan kepada ketiga-tiga wanita ni, Madeline Mackenzie seorang wanita yang ada anak tiga orang, dan yang bongsulah yang duduk kat tadika tu. Madeline ni seorang yang hardcore sikit, pendirian tegas, garang tetapi baik hati. Dia sentiasa tegakkan kebenaran yang dia tahu dengan caranya sendiri. Anak dia yang duduk kat tadika tu namanya Chloe.

Jane Chapman ni pulak sorang ibu tunggal. Anak dia namanya Ziggy – apparently itu nama sebenar budak tu, tak pernah pulak dinyatakan kalau itu nama timangan atau tidak, tapi dalam cerita tu memang Jane kata itu nama dia. Ziggy hasil anak luar nikah, dan dia ada sebab tersendiri untuk kenapa dia tidak pernah dedahkan siapa bapa sebenar Ziggy, haa jengjeng itulah plot yang buat akak berdebar-debar baca buku ni huhu

Celeste Wright pulak bini orang kaya. Dulu dia keja lawyer, lepas tu dia berhenti sebab nak jaga anak kembar dia. Dua-dua dalam tadika. Celeste ni diceritakan sebagai sangat cantik, tak pakai mekap pun cantik, apa pun dia buat cantik, dahla kaya, cantik, sopan santun pulak tu haa memang calon menantu laa.

Tiga orang wanita ni bertemu dan jadi geng, lepas tu cerita ni start dengan salah seorang budak tadika namanya Amabela, tuduh Ziggy cekik dia. Mak Amabela tu nama dia Renata, jadi dia marahla dekat Ziggy ni kenapa Ziggy ni cekik anak dia? Ziggy cakap bukan dia, tapi Amabela tunjuk yang Ziggy cekik dia. So, kita sebagai pembaca ni mulalah rasa alamak, apa ni awal dah start dengan isu budak-budak. Biasalah tu budak-budak bergaduh kan tapi kenapa buat isu besar sangat ni.

Thus, the big little lies.

Situ pun dia dah bagi hint – alamak, i kasik spoiler kah?

Anyway, selain daripada budak-budak ni gaduh, cerita ni start dengan murder.

Yes, you heard it right, ada murder. First chapter hang selak, dah inspektor tu kata ‘this is murder.’ Time tu hang kena bacala sampai habis nak tau murder apa, siapa yang bunuh, siapa yang dibunuh, apa significance murder ni dengan pergaduhan kecil budak-budak?

Akak ingat macam biasa je cerita ni macam The Husband’s Secret, tapi akak silap yo.

Watak : Perkembangan watak dalam cerita ni best. Bagi akak, boleh faham berbanding bila akak baca The Husband’s Secret dulu. Cerita ni buat hangpa rasa hangpa adalah ahli komuniti ni, yang dok bergosip tentang kawan-kawan hangpa, yang suka sangat dok jaga tepi kain orang.

Madeline ni macam makcik kepoh kat kampung hangpa la…dia marahlah kat Renata ni pasal dok perbesaq isu kecik – macam Ziggy cekik Amabela, tapi Renata still dok pertahan diri sebab dia nak mintak Ziggy ni mintak maaf je, tapi Ziggy takmau sebab bukan dia yang buat. Betul jugak la si Ziggy tu, kalau dia tak salah, kenapa dia nak kena mintak maaf. Nak memburukkan keadaan, Jane pun defend anak dia, kata kalau Ziggy kata dia tak cekik, dia tak cekikla kau dah apahal nak ugut anak aku? Jane ni just nak defend anak dialah, maka jadilah perang dunia ketiga yang dicetuskan oleh Madeline. Madeline ni dia sangat berpengaruh jadi dia pengaruhlah sesiapa yang berkenaan untuk duduk kat side dia. Jadi, dalam cerita ni ada dua side, Renata dengan Madeline. Hangpa boleh pilih nak duduk kat side siapa tapi disebabkan akak ni pembaca dan hanya disajikan dengan point of view Madeline, Jane atau Celeste, jadi akak pun kena duduk di side Madeline. Madeline ni digambarkan sebagai seorang yang sangat ceria, sangat peramah dan kenal semua orang dalam kampung sampai dia boleh buat seseorang itu ikut cakap dia, hanya sebab dia ada bakat untuk bagi orang ikut cakap dia.

Tapi dalam masa yang sama, hangpa dapat tengok yang Madeline ni akan jadi obsesif dengan sesuatu benda kalau dia dah terlibat. Dia ada tiga orang anak, kahwin dua kali dan dengan perkahwinan pertama dia dengan Nathan, dia ada anak nama Abigail. Bekas suami dia tinggalkan dia dengan anak dia time dia baru lepas pantang gitu, dan tiba-tiba je bekas suami dia balik duduk di pekan yang sama, dan dah berkahwin lain. Hangpa dapat rasalah betapa Madeline ni ada perasaan dendam yang masih lagi bersisa tu dan ikut hangpa punya judgment macam mana sebenarnya Madeline ni.

Jane pulak disajikan sebagai seorang yang introvert, dia lebih banyak mendiamkan diri, banyak berfikir, banyak termenung, termanggu-manggu bila orang tanya soalan. Jane ni perahsia sikit, tak banyak cerita tentang diri sendiri, kebanyakan masa yang kita tau pasal Jane ni pun bila Madeline tanya dia sesuatu dan dia akan jawab. Jane ni sangat protective dengan Ziggy- mungkin sebab dia ibu tunggal dan dia hanya ada Ziggy je dalam hidup dia. Nasib baiklah parents dia sangat baik, sangat memahami keadaan dia.

Celeste, watak ketiga yang diperkenalkan dalam cerita ni digambarkan sebagai seseorang yang sangat cantik. Macam dewilah, dia ni suri rumah sepenuh masa dengan dua orang anak lelaki kembar. Kehidupan dia digambarkan sempurna, dengan cantiknya, dengan kayanya, suami dia kaya tapi selalu keluar outstation. Dia biasa dok derma berpuluh-puluh ribu macam beli air kopi je, sebab suami dia kaya sangat. Dia ni memang dah geng dengan Madeline, dan bila Jane berkawan dengan Madeline, dia pun join sekali. Baik dia dengan Jane ni, bukak cerita semua. Celeste ni lebih reserved daripada Jane sebenarnya (pada pendapat akak la) bila kita terus baca novel ni. Celeste ni ada sebab dia jadi pendiam, dia nampak macam perempuan lemah je sedangkan background dia ialah bekas peguam kot.

Gaya Bahasa : Bagi akak, gaya bahasa Liane Moriarty ni sangat menghiburkan, waktu awal-awal akak baca novel dia (TSH) kita rasa teringin sangat nak tau apa jadi akhirnya, ayat-ayat dia benda biasa yang kita selalu jumpa tetapi ada sesuatu dalam dialog antara watak yang membuatkan kita rasa kita kena baca semua sekali tak boleh langsung skip. Kadang-kadang akak rasa nak skip je, tapi apa jadi kalau akak terlepas sesuatu yang penting. Nak tak nak, kenalah baca jugak semua line yang ada, penat akak haha

Lenggok bahasa yang digunakan senang sangat nak dibaca, kalau untuk budak-budak yang baru nak start baca buku BI boleh baca buku ni takda masalah. Tak banyak sangat perkataan yang susah sangat sampai turned off orang tu nak baca. Akak pun boleh baca tanpa banyak sangat refer kamus, akak ni dulu baca dengan kamus kat sebelah ok. Jangan ingat vocabulary tu kita kena hafal waktu sekolah je, time membaca usia dewasa ni pun boleh dapat banyak sangat vocabulary baru.

Novel ni sangatlah best sampai akhir sekali, akak rasa macam OMG.

Terlalu sangat transition dia, the murder, sampai akak kena patah balik dan baca chapter tu sekali lagi untuk faham sebab terlalu cepat plot berubah. Unexpected gitu.

Anyway, kalau ada sesiapa yang malas nak baca buku dia, dah ada adaptation dah pun.

Sekarang tengah tunjuk kt HBO, Big Little Lies, lakonan Renee Zelwegger, Nicole Kidman dengan Shailene Woodley.

large_big-little-lies-poster-key-art