0

Sembelit

Haritu akak cuti, jadi akak pun memang melekat dengan anak 24 jam. Haritu seperti biasa dah lepas makan, akak bagilah dia mandi sendiri. Selalu memang senang kalau nak bagi mandi, sebab Aisy ni selalu letak bawah air paip tu dan dia terus main sendiri. Dulu akak kena isi besen untuk bagi dia mandi, tapi nampaknya dia tak suka nak berendam ni jadi akak pun biarlah dia main sendiri dengan air paip. Selalunya dia main air ni sampai takmau keluar la, tapi hari ni takdan akak nak carik towel dia dah nangis kuat dah.

Akak lari gi amek tuala dia yang ada kat luar bilik sebab nak bawak keluar sambil pujuk dia untuk berhenti nangis, tapi makin kuat pulak dia melalak.

Akak pun peluk dia dengan tuala dan terus nampak yang sebenarnya ada najis kat bontot dia.

Sembelit rupanya.

Dari tadi dok meneran agaknya. Mak dia tak perasan pulak.

Akak pun pujuklah dia letak balik, tapi dia takmau sebab sangat sakit agaknya. Duk melekat. Tuala tu dah kena tukar baru sebab kena najis dia.

Nangis makin kuat ni, akak jadi makin panik pulak. Tapi kena muka tenang kalau tak baby dapat detect.

Luar : “Sayang, sayang, ok na? Mak ada ni, jangan nangis, jangan panik. Mak ada nanti mak tolong Aisy berak ye,”

Dalam : OMG OMG. WTH.

Aisy dah nangis makin kuat. Akak letak tuala atas sinki dan jerit sekuat hati suruh bapak dia ambilkan tuala baru sementara akak nak proses anak ni.

Akak ambik sabun dia, dan lumurkan kat jari tangan. Sebelah tangan lagi akak angkat kaki kiri dia, dan masukkan jari kelingking yang dah licin tu kat dalam bontot anak. Memang rasa ada najis keras ni, susah nak keluar ni, patutlah nangis nak gila. Akak tekan sikit kat luar bontot tu untuk manuver najis tu keluar, dan lepas tu just tunggu anak teran sendiri. Air mata dah menjejeh kat pipi dah, basah habis baju mak dia semua ni.

Sekali keluar satu rantaian najis keluar, tepat duduk elok atas tapak tangan.

Luar : Ok, sayang dah keluar. OK, dah ok dah ni. *sambil buat muka tabah*

Dalam : OMG, he just shat on my palm! The whole lot of it!

Freak out kot akak time tu. Memang selalu handle dah baby sembelit ni, tapi takdalah sampai macam ni. Banyak pulak dia berak lepas tu, jenuh nak mencuci dengan menangis macam ni, dengan strugglenya tapi last-last berjaya juga. Lepas berak terus lena tidur si anak tu.

Anak akak ni memang ada waktu dia sembelit, especially bila dia banyak nenen lagi daripada minum formula. Dulu memang perasan kalau weekend, berak dia keras sikit berbanding bila weekdays sebab dia duduk dengan pengasuh dan minum formula. Sekarang ni dah akak keja shift, macam tak menentu pulak bowel movement dia. Tapi still boleh nampak yang kalau dia banyak ngempeng/nenen akan kurang sikit beraknya.

Anyway, nasihat akak pada mak-mak yang takut kalau ada anak sembelit ni, lepas nampak dia ada sembelit bagi banyak buah dan sayur kat dia. Janji ada serat dalam diet dia. Kalau Aisy dia memang suka makan buah lebih dari nasi lagi, jadi senang nak overcome sembelit dia. Lagi-lagi kalau dia boleh makan betik memang beberapa kalilah kena tukar pampers dia sebab dia akan jadi kerap buang air besar.

papaya

Kalau anak nampak struggle, cuba tolong dia tapi lembut-lembut. Angkat kaki baby sebab boleh tolong compress sikit rasa sakit dia, dan pakai sabun untuk licinkan lubang bontot tu. Memang dia menjerit semua, tapi ini akan bantu dia. Jangan ganas sangat takut nanti berdarah. Takut trauma lubang bontot tu, dan bila dia sakit berak lagilah dia akan tahan berak tu, lagi melaratlah sembelit tu. Takut nanti usus tu tak jalan, lepas tu banyak lagi kes. Pastikan kuku pendek, sebab kuku panjang tak pasal-pasal akan lukakan bontot dia ok.

Bagi minum air, apa-apa jenis pun takpa. Kalau boleh budak-budak ni, bagi minum air masak, air susu pun boleh. Jus buah kalau blend sendiri boleh kurangkan gula sebab gula takut cerita lain pulak.

baby-water

amik anak omputih minum

Kalau sembelit melarat, biarpun selepas semua rawatan rumah dah dibuat jangan malu jangan segan untuk mai hospital. Budak-budak kalau sembelit susah sikit, dan cepat melarat kalau tidak dirawat dari awal.

Advertisements
0

The Death of Patients

Last two weeks, I encountered a patient with a very bad history of fever and flu symptoms. I tried everything that I could at that time, working as a district hospital medical officer, and still she didn’t survive. I called for help, asked for my seniors for their expertise and even called the on-call specialist that was at the tertiary hospital.

The last words that I remembered from the specialist before I dashed to help the patient was to just save her with whatever I have and with all the effort felt like it was poured down the drain after about two hours trying to revive her. She passed away in front of both parents, and I was the one who witnessed the death and wrote her death certificate.

What made it worse?

She was a three months old baby.

A mortality for children under five years old is seriously frowned upon and definitely a bad headache for any attending medical officer. That is also why the main reason I didn’t want to spend my time in paediatrics ward; they are special. They are fragile, they are too young. I can’t stay around them and not having teary eyes (not bleary eyes due to lack of sleep). It’s a love-hate relationship. I hated children crying for as long as I remember, and yet I loved it when I first birthed my son, when he came out of my womb, looked like he was choking and I needed to rub harder on his back before he started coughing and cried.

The baby that I couldn’t save was a child of  Rohingya refugees, and back then when I remembered it was so hard to dig out information from them because of the language barrier. Neither of us know what the other was saying. The father speaks only little Malay – I think it was less than ten – and the mother knows none. I didn’t know sign language and neither were them. History was out of place when the baby came and I needed to revive her right away. In the healthcare system, non citizen will need to pay for whatever reason they come unless it’s an emergency. The baby was an emergency case and I stamped URGENT and NON CITIZEN on their lab forms, indicating how I needed to save her despite the little information that we had.

It was a night full of adrenaline rush – I think more than what we gave to the baby, the adrenaline that was running in my veins – and I couldn’t let go of it almost about a week later. I thought about it time and again, and discussed with my colleague about what we could have done. I was affected even though this was not my first death, maybe because sh was only a child. She knew nothing about the world, she was at the mercy of her parents.

In the end, I blamed myself. But what more can I do? I spent almost three hours trying my utmost best to revive the baby but to no avail. I asked the parents to pray with us, to stay with the baby as she was fighting to stay alive, I could still see the baby’s too strong to give up too early but she finally gave up. She must be in heaven right now, staying with the angels again.

I revised the red book – provided by every government hospital upon discharge after a baby’s birth, and found out that she missed her injections. It’s a very common scenario among the refugees as every treatment – the medications and the vaccinations given are not FOC as what we did with the citizens. They need to pay a certain amount and with the UNHCR card that they have, they are only eligible for only half of the price for non-citizens to pay. Means, they still have to pay for quite a high price compared to what the citizens paid – a freaking RM 1. Even mere nasi lemak at the side of the road now is more expensive than that it’s ridiculous.

What if she was not a refugee daughter? What if she’s somewhat a citizen?

Maybe she would lead a different life, but it was only if.

We can’t change the future, but I can definitely be more alert and learn more.

The death of a patient sometimes are too bitter for us doctors to swallow.

I witnessed a lot of death, I signed a handful of death certificates too, I fought and lost that I lost count. But the aftermath was not like this baby.

My first death was when I had just started working, in fact I was day two in ward. I was fidgeting, I didn’t know the medical terms, I’m not used to system, I’m knew to the ward, everything was alien to me. I wasn’t alone though, there were also my seniors. But they were also housemen, just like me but unlike me they already passed a couple of postings before they were in medical ward.

It was my day two of working and the morning was peaceful. Most of the patients were stable, but suddenly a patient from the back of the ward collapsed.

What is collapse?

In medical terms, or if you’re working in the same environment as me, COLLAPSE is the most frightening term you can hear.

Someone’s patient is deteriorating, as in maybe the blood pressure crashed, or the patient unresponsive or the cardiac monitor showed asystole reading. ASYSTOLE – the flat line you used to see on TV.

All of the doctors are required to leave their work and work their ass off this patient. I remembered I didn’t have to perform CPR – the chest compression thingy that all the TV men love – because I was the only lady doctor there. The others were men, the whole lot three of them. They took turns to do chest compression and my task was to inform the vital signs – blood pressure, pulse rate etc – and bagged the patient. It was tiring, we were sweating, and I remembered my knees were shaking.

It was terrifying as I witnessed how the patient fought to live. Her eyes were closed, and the chest compression were so vigorous and rough that I think they cracked some ribs doing it. The blood pressure didn’t pick up, and the pulse not palpable. The shaking knees weren’t help at all. I want to bite my nails, but my hands were preoccupied with bagging the patient.

They pronounced death for the lady after forty five minutes of resuscitation.

Then, I just went back to work, just like nothing happened.

I just witnessed my first death.

And I walked away from the deathbed.

She was just another patient. We have a whole ward of patient, relying on us to not let them down.

But she was a mother. A sister, maybe. A daughter to someone. Someone’s relative. I even heard the wail of her daughter when my medical officer announced to her, delivering the bad news in calmest way possible. The wail was so loud that other patients and their relatives stopped and looked away. It’s not possible for the others to stare, it was too painful of a sight to look at.

Image result for deathbed

0

Title : When Breath Becomes Air

Another book finished this week.

Another chapter for me, as a doctor and a human being and a mother.

Kematian itu pasti, tetapi sebagai seorang doktor akak mesti berusaha sedaya upaya untuk menyelamatkan pesakit akak.

Image result for when breath becomes air

Buku ni adalah buku bukan cereka (read : non fiction) yang jarang-jarang sangat akak baca. Cerita non fiction ni memang jarang sangat dalam senarai bacaan akak, kecuali yang berkaitan dengan perubatan macam keluaran Malaysia siri Diagnosis – mungkin lepas ni akak boleh buat review pasal siri ni, mungkin lepas ni.

Buku ni ditulis oleh seorang doktor pakar pembedahan saraf, seorang saintis, seorang pemegang sarjana sastera sebelum dia terjun dalam bidang perubatan. Dia berusia dalam 30-an sebelum dia meninggal dunia sebab kanser paru-paru. Tengok, doktor pun tidak kebal dengan penyakit jadi bukanlah jadi seorang doktor memang kena sihat sepanjang masa, kami pun ada je yang MC.

Cerita ni start dengan bila dia disahkan menghidap penyakit kanser paru-paru, dan saat ni memang dia terima berita tu dengan isteri dia. Semuanya dari awal dia dengar dan dia tengok sendiri MRI dan CT scan yang sebagai salah seorang doktor, memang kena tahu macam mana nak baca.

Jadi, dia sebagai seorang doktor terpaksa menjadi seorang pesakit dalam sekelip mata. Bayangkan betapa dia cuba untuk menjadikan dia pesakit, untuk membiasakan diri dengan keadaan sakit yang bila-bila sahaja boleh datang menyerang. Sebagai seseorang yang sudah biasa dengan keadaan hospital, dia bagitahu yang hospital tu memang tidak menakutkan, tetapi perspektif untuk dia meninggalkan dunia itu yang menakutkan. Dia tahu prognosis penyakit yang dialaminya, prognosis : masa depan, dan secara langsung dan secara tidak langsung dia sendiri cuba untuk meramal berapa banyak masa lagi yang dia ada.

Dia cerita juga macam mana pada awalnya dia terlalu taksub dengan idea kehidupan dan bagaimana kita sebagai manusia mengawal kehidupan, bagaimana kematian boleh mengawal seseorang, bagaimana akal fikiran berfungsi etc. Benda-benda yang akak kalau sebaya dia memang tak pernah terfikir pun. Jadi pada awalnya dia cerita yang dia memang sangat berminat dengan sastera, siap dah ambik master lepas tu dia rasa tak puas hati sebab dia tak dapat nak kaitkan kehidupan, akal fikiran dan kematian dengan apa yang dia belajar bila dia ambik sastera. Jadi, dia pun buatlah keputusan untuk jadi doktor, dan seterusnya jadi pakar bedah saraf – which is saying something, as neurosurgeon is something.

Bagi akak sendiri, akak tabik respek dengan sesiapa yang sangat berminat dengan bidang neurologi ni. Neurologi ni adalah ilmu perubatan mengenai sistem saraf, dan sangat rumit (bagi akakla), lagi-lagi neurosurgeon (pakar bedah saraf) yang bukak kepala orang nak bedah otak semua. Tapi dulu pensyarah akak bagitahu kalau dapat the gist of it, memang sangat senang neuro ni sebab semuanya dah memang straightforward tak macam bahagian badan manusia yang lain.

Tapi still akak tak berani, yo.

Gaya bahasa : sangat-sangat artistik, sangat kompleks. Bagi akak yang biasa dengan gaya bahasa yang lebih mudah setiap perkataan tu terlalu grande bagi akak dan banyak kali jugak akak rasa macam nak putus asa je. Tetapi disebabkan cerita dan konsep yang diketengahkan oleh Paul Kalinithi ni, jadi terpaksala teruskan je. Lagipun novel dia nipis sangat, dan bagi sesiapa yang rasa malas nak membaca pun rasanya boleh habiskan buku ni. Dia banyak pakai perkataan-perkataan grande ni sebab dia belajar sastera dan sudah terbiasa dengan buku-buku sasterawan-sasterawan gemilang zaman dulu yang buku-buku depa tebal sejengkal tu. Jadi takda masalah dengan tu.

Sepanjang baca buku ni, akak ada terfikir jugak yang dia ni hisap rokok ke yang dia kena kanser paru-paru? Tapi dia tak bagitau pun. Dia cerita struggle dia untuk tinggalkan Lucy, bini dia dan lepas tu ambik keputusan untuk tinggalkan waris, seorang anak perempuan nama Cady – ada nama panjang dia tapi ingat itu je.

Berbaloi baca buku ni kalau korang nak tahu apa yang dirasai oleh seseorang yang ada terminal illness dan tahu yang dia akan hidup tak lama dah. Bagi akak sendiri dengan gaya bahasa yang rumit macam tu ada sikit la kebosanan dalam bacanya tapi akak appreciate apa yang dia cuba sampaikan. Bukan yang mati itu tidak hidup di dalam diri orang yang dia tinggalkan tetapi takut yang hidup itu sebenarnya dah lama mati dalam hidup orang yang mengenalinya.

Amboi.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/7c/fd/0c/7cfd0cf2908d190e85aa87556815d84e.gif

0

Big Little Lies

Hari kelima cuti, puas hati. Ambik cuti semata-mata nak berehat, memang betullah nama cuti rehat tu.

So, hari ni akak nak review satu novel namanya Big Little Lies, by Liane Moriarty.

19486412

Cerita ni ditulis oleh Liane Moriarty, sebelum ni ada banyak buku famous macam ‘The Husband’s Secret’. Mulanya akak tak berapa yakin sangat dengan buku ni sebab akak dah baca The Husband’s Secret, dan actually THS tu buat akak punya expectations rendah sikit. Bukan nak kata buku THS tu tak best ke apa, cuma sangkaan akak meleset lepas akak baca buku tu.

Anyway, Big Little Lies memang buku yang mantap.

Pertama, akak nak bagi warning dulu sesiapa yang nak baca buku ni, sebab awal-awalnya macam lambat sangat nak habis buku ni rasa macam dragged on sangat. Tapi, bila dah start sampai part yang best tu, haa amek kau. Akak biasanya baca buku sebelum tidur, or time kerja, or time dalam kereta dengan encik abang. Biasanya bila akak dah ngantuk sangat tu, mulalah nak letak buku kat tepi malas nak baca. Tapi dengan buku ni akak rasa macam nak habiskan baca terus, dan dalam masa yang sama akak taknak habiskan. Faham tak, dilema di situ. Rasa macam ‘aduuuhhh lepas habis baca buku ni apa lagi aku nak buat?’. Haa sampai macam tu sekali perasaan akak pada buku ni, sekaligus tanggapan awal akak pada Liane Moriarty ni.

Okay, apa yang menariknya cerita ni?

Plot : Macam apa yang akak cerita, awalnya memang sangat lambat – bagi akak lah. Akak suka cerita yang fast paced sampai rasa macam nak melompat-lompat. Cerita ni mengisahkan tentang tiga orang ibu budak tadika yang menjadi sahabat masing-masing. Ada tiga watak utama, Jane Chapman, Celeste Wright, dan Madeline Mackenzie. Jalan cerita akan dibahagi-bahagi antara tiga orang wanita ni, dengan anak mereka jadi pelajar tadika yang sama. Start cerita tu dengan pengenalan kepada ketiga-tiga wanita ni, Madeline Mackenzie seorang wanita yang ada anak tiga orang, dan yang bongsulah yang duduk kat tadika tu. Madeline ni seorang yang hardcore sikit, pendirian tegas, garang tetapi baik hati. Dia sentiasa tegakkan kebenaran yang dia tahu dengan caranya sendiri. Anak dia yang duduk kat tadika tu namanya Chloe.

Jane Chapman ni pulak sorang ibu tunggal. Anak dia namanya Ziggy – apparently itu nama sebenar budak tu, tak pernah pulak dinyatakan kalau itu nama timangan atau tidak, tapi dalam cerita tu memang Jane kata itu nama dia. Ziggy hasil anak luar nikah, dan dia ada sebab tersendiri untuk kenapa dia tidak pernah dedahkan siapa bapa sebenar Ziggy, haa jengjeng itulah plot yang buat akak berdebar-debar baca buku ni huhu

Celeste Wright pulak bini orang kaya. Dulu dia keja lawyer, lepas tu dia berhenti sebab nak jaga anak kembar dia. Dua-dua dalam tadika. Celeste ni diceritakan sebagai sangat cantik, tak pakai mekap pun cantik, apa pun dia buat cantik, dahla kaya, cantik, sopan santun pulak tu haa memang calon menantu laa.

Tiga orang wanita ni bertemu dan jadi geng, lepas tu cerita ni start dengan salah seorang budak tadika namanya Amabela, tuduh Ziggy cekik dia. Mak Amabela tu nama dia Renata, jadi dia marahla dekat Ziggy ni kenapa Ziggy ni cekik anak dia? Ziggy cakap bukan dia, tapi Amabela tunjuk yang Ziggy cekik dia. So, kita sebagai pembaca ni mulalah rasa alamak, apa ni awal dah start dengan isu budak-budak. Biasalah tu budak-budak bergaduh kan tapi kenapa buat isu besar sangat ni.

Thus, the big little lies.

Situ pun dia dah bagi hint – alamak, i kasik spoiler kah?

Anyway, selain daripada budak-budak ni gaduh, cerita ni start dengan murder.

Yes, you heard it right, ada murder. First chapter hang selak, dah inspektor tu kata ‘this is murder.’ Time tu hang kena bacala sampai habis nak tau murder apa, siapa yang bunuh, siapa yang dibunuh, apa significance murder ni dengan pergaduhan kecil budak-budak?

Akak ingat macam biasa je cerita ni macam The Husband’s Secret, tapi akak silap yo.

Watak : Perkembangan watak dalam cerita ni best. Bagi akak, boleh faham berbanding bila akak baca The Husband’s Secret dulu. Cerita ni buat hangpa rasa hangpa adalah ahli komuniti ni, yang dok bergosip tentang kawan-kawan hangpa, yang suka sangat dok jaga tepi kain orang.

Madeline ni macam makcik kepoh kat kampung hangpa la…dia marahlah kat Renata ni pasal dok perbesaq isu kecik – macam Ziggy cekik Amabela, tapi Renata still dok pertahan diri sebab dia nak mintak Ziggy ni mintak maaf je, tapi Ziggy takmau sebab bukan dia yang buat. Betul jugak la si Ziggy tu, kalau dia tak salah, kenapa dia nak kena mintak maaf. Nak memburukkan keadaan, Jane pun defend anak dia, kata kalau Ziggy kata dia tak cekik, dia tak cekikla kau dah apahal nak ugut anak aku? Jane ni just nak defend anak dialah, maka jadilah perang dunia ketiga yang dicetuskan oleh Madeline. Madeline ni dia sangat berpengaruh jadi dia pengaruhlah sesiapa yang berkenaan untuk duduk kat side dia. Jadi, dalam cerita ni ada dua side, Renata dengan Madeline. Hangpa boleh pilih nak duduk kat side siapa tapi disebabkan akak ni pembaca dan hanya disajikan dengan point of view Madeline, Jane atau Celeste, jadi akak pun kena duduk di side Madeline. Madeline ni digambarkan sebagai seorang yang sangat ceria, sangat peramah dan kenal semua orang dalam kampung sampai dia boleh buat seseorang itu ikut cakap dia, hanya sebab dia ada bakat untuk bagi orang ikut cakap dia.

Tapi dalam masa yang sama, hangpa dapat tengok yang Madeline ni akan jadi obsesif dengan sesuatu benda kalau dia dah terlibat. Dia ada tiga orang anak, kahwin dua kali dan dengan perkahwinan pertama dia dengan Nathan, dia ada anak nama Abigail. Bekas suami dia tinggalkan dia dengan anak dia time dia baru lepas pantang gitu, dan tiba-tiba je bekas suami dia balik duduk di pekan yang sama, dan dah berkahwin lain. Hangpa dapat rasalah betapa Madeline ni ada perasaan dendam yang masih lagi bersisa tu dan ikut hangpa punya judgment macam mana sebenarnya Madeline ni.

Jane pulak disajikan sebagai seorang yang introvert, dia lebih banyak mendiamkan diri, banyak berfikir, banyak termenung, termanggu-manggu bila orang tanya soalan. Jane ni perahsia sikit, tak banyak cerita tentang diri sendiri, kebanyakan masa yang kita tau pasal Jane ni pun bila Madeline tanya dia sesuatu dan dia akan jawab. Jane ni sangat protective dengan Ziggy- mungkin sebab dia ibu tunggal dan dia hanya ada Ziggy je dalam hidup dia. Nasib baiklah parents dia sangat baik, sangat memahami keadaan dia.

Celeste, watak ketiga yang diperkenalkan dalam cerita ni digambarkan sebagai seseorang yang sangat cantik. Macam dewilah, dia ni suri rumah sepenuh masa dengan dua orang anak lelaki kembar. Kehidupan dia digambarkan sempurna, dengan cantiknya, dengan kayanya, suami dia kaya tapi selalu keluar outstation. Dia biasa dok derma berpuluh-puluh ribu macam beli air kopi je, sebab suami dia kaya sangat. Dia ni memang dah geng dengan Madeline, dan bila Jane berkawan dengan Madeline, dia pun join sekali. Baik dia dengan Jane ni, bukak cerita semua. Celeste ni lebih reserved daripada Jane sebenarnya (pada pendapat akak la) bila kita terus baca novel ni. Celeste ni ada sebab dia jadi pendiam, dia nampak macam perempuan lemah je sedangkan background dia ialah bekas peguam kot.

Gaya Bahasa : Bagi akak, gaya bahasa Liane Moriarty ni sangat menghiburkan, waktu awal-awal akak baca novel dia (TSH) kita rasa teringin sangat nak tau apa jadi akhirnya, ayat-ayat dia benda biasa yang kita selalu jumpa tetapi ada sesuatu dalam dialog antara watak yang membuatkan kita rasa kita kena baca semua sekali tak boleh langsung skip. Kadang-kadang akak rasa nak skip je, tapi apa jadi kalau akak terlepas sesuatu yang penting. Nak tak nak, kenalah baca jugak semua line yang ada, penat akak haha

Lenggok bahasa yang digunakan senang sangat nak dibaca, kalau untuk budak-budak yang baru nak start baca buku BI boleh baca buku ni takda masalah. Tak banyak sangat perkataan yang susah sangat sampai turned off orang tu nak baca. Akak pun boleh baca tanpa banyak sangat refer kamus, akak ni dulu baca dengan kamus kat sebelah ok. Jangan ingat vocabulary tu kita kena hafal waktu sekolah je, time membaca usia dewasa ni pun boleh dapat banyak sangat vocabulary baru.

Novel ni sangatlah best sampai akhir sekali, akak rasa macam OMG.

Terlalu sangat transition dia, the murder, sampai akak kena patah balik dan baca chapter tu sekali lagi untuk faham sebab terlalu cepat plot berubah. Unexpected gitu.

Anyway, kalau ada sesiapa yang malas nak baca buku dia, dah ada adaptation dah pun.

Sekarang tengah tunjuk kt HBO, Big Little Lies, lakonan Renee Zelwegger, Nicole Kidman dengan Shailene Woodley.

large_big-little-lies-poster-key-art

0

Etika Tandas Awam

Ok, disebabkan akak ni dah nak masuk 3 series, sebagai apa yang akak belajar sepanjang hidup akak ni adalah cara-cara nak masuk/guna tandas awam.

Ni kira macam akak wat Pesanan Khidmat Masyarakat, cuma yang lainnya akak ni tak famous laa haha tapi still akak rasa perlu untuk buat.

Tak semua pesanan ni korang semua kena buat, sebab macam orang-orang tua kata, nak ikut sudah taknak ikut suka hati hampalah

1. Locate tandas yang terdekat

Senang je ni, semua orang boleh buat. Cari tandas yang terdekat. Pasaipa? Takdalah hampa nanti tergedik-gedik bila hampa nak bayaq kat depan kaunter tu. Kalau tandas kat Mall tu takpala hampa tak payah bayar, tapi takut ramai orang saja. Bila ramai-ramai orang ni mulala nak stress lepas tu worst case scenario – kalau bawak budak-budak dah terkencing/or worst terberak dalam seluar.

Image result for toilet location mall

Comel wo, orang kata ni kat Siam

2. Beratur

Kalau tandas penuh, dan ada satu je tandas yang available, jangan gatai nak potong barisan. Terimalah hakikat kena beratur, ok? Semua orang ada hajat untuk dilepaskan dan mereka datang lebih awal daripada korang, jadi bertimbang rasalah. Bukan korang je yang ada pundi kencing dan rektum ye. Nanti tercetus pulak perang dunia ketiga, keempat dan etc.

Image result for lining up

3. Jangan Membazir

Banyak benda yang kita suka bazirkan dalam dunia ni, termasuklah air dan tisu yang selalunya orang pakai kat tandas awam. Ramai orang yang suka sangat tarik tisu bergelung-gelung sebelum nak masuk dalam tandas, bajet nak cuci mangkuk jamban ke apentah sedangkan nanti yang dipakainya sikit je. Tak ke pembaziran tu? Pembaziran kan amalan syaitan, pandai hampa dok sembang takmau kawan dengan setan tapi dok buat perangai depa jugak. Pffttt

Pakai air tu berpada-padalah…nanti ada orang komen, ‘ala kita dah bayar 20 sen, biarlah nak pakai berapa pun.’

Ok, kalau hajat lebih besar, takda masalah nak pakai air lebih banyak tapi kalau hajat kecil tiada masalah kot nak pakai air sikit je. Asalkan bersih, dan sah untuk solat selepas ni.

Kalau dah cuci tangan sebelum keluar, jeling belakang tengok paip kat sinki tu dah tutup ke belum. Senang je kan?

Image result for toilet paper

4. Sangkut balik paip air

Orang Malaysia ni dia suka betul air. Nak basuh hajat besar ke kecik ke, semua pakai air. Geli gitu nak pakai benda kesat nak beristinjak. Sebab tu lah kebanyakan tandas awam di Malaysia ni memang pakai paip air, kalau tak banyakla complaint di pejabat pengurusan. Cuma baru-baru ni je mall yang besar-besar diorang pakai paip yang memang sedia ada di dalam mangkuk jamban tu pandai hampalah nak pakai. Takkan nak basuh pun nak kena ajar kan.

Image result for roll eyes gif

Bila banyak pakai air, mestilah ada paip air.

Jangan lupa sangkutkan balik. Kalau rasa kotor, macam mana hampa pakai sebelum tu? Mesti pegang jugak kan? Alang-alang sangkutlah balik. Senang makcik cleaner tengok pun senang hati dia. Ini tidak, asyik-asyik nak kena tolong angkatkan. Dah bubuh papan tanda ‘Tolong Sangkut Paip Air Kembali’ pun korang buat tak reti je.

Image result for ignorant

contoh. tak kata kat hampa.

5. Jangan lupa tarik pam tandas

Yang ni senang jugak. Malah banyak jugak lekat kat dalam kubikel tandas tu pasal ni.

‘Jangan lupa pam tandas. ‘

‘Please flush toilet’.

Image result for please flush toilet

Tolonglah ikut nasihat dia. Hampa nak bajet bajet bersih ke takmau pegang handle pam tu? Tolong sikit, jangan jadi tak bertamadun sangat ye. Nak tinggal hajat kecil hajat besar lepas tu takmau pam. Ingat membuang atas pasir ke. Kucing pun pandai kais pasir nak tutup trail dia. Takkanlah kita manusia tak cerdik macam tu kottt

 

6. Cuci tangan

Lepas dah hajat, pergi ke sinki cucilah tangan. Takmau cuci tangan pun takpa, takda masalah tapi kurang bersih la. Kat dalam tandas tu macam-macam kuman ada, takkanla korang nak bawak keluar. Nanti nak makan macam mana? Tu yang banyak cirit muntah tu lepas tu datang kecemasan mintak tambah ayaq sedangkan hampa la yang masuk toilet tak cuci tangan terus makan.

Cheridak!

Image result for disgusted face

Mr Bean pun terkejut kau makan tak basuh tangan

Kalau cuci tangan macam biasa takpa, tapi bagi kami yang dalam medical line biasanya dah terbiasa dengan tujuh langkah cuci tangan tu. Tak salah pun kalau nak belajar. Tujuh langkah tu memang bagus la kalau pandai.

Image result for 7 langkah cuci tangan

7. Basuh sinki

Yang ni memang spesifik untuk mak-mak yang bawak anak (read:budak kecik). Selalu memang mak yang nak tukar pampers kat dalam tandas awam ni. Tak salah, tetapi kena dengan cara yang betul. Selalunya memang akan cuci bontot anak kat sinki atau bilik air, tetapi mana-mana pun pastikan tempat yang digunakan tu bebas daripada najis mutawassitah anak ye. Kalau ada sedikit calitan tu, tolong cuci balik, bersihkan dengan air mutlak yang telah disediakan. Katakanlah memang takda langsung air, pakailah tisu basah anak. Tipulah kalau kata takda tisu basah, macam teruk sangat dah tu. Mana ada mak-mak sekarang berjalan tak bawak tisu basah, tak lengkap sangat. Nampak sangat menipunya haha.

Dah selepas pakaikan balik pampers dan seluar budak tu, rajin-rajinkanlah tengok sekitar sinki dan kubikel tandas yang telah digunakan untuk tengok apa-apa yang terlepas. Kalau betul dah memang nak cepat ke, atau anak-anak tu dah merap dukunglah anak sebelah, dan sebelah lagi pakai paip air dan semburlah. Senang sangat. Kalau kat sinki pakai tangan, jirus sikit dan pastikan licin dan bersih sama seperti awal masuk tadi. Jangan tinggalkan sisa, nanti geli geleman orang yang datang kemudiannya.

Lepas bersihkan, jangan lupa cuci tangan.

8. Buang sampah

Buang sampah di tempat sepatutnya. Sebagai contoh, tisu, lampin pakai buang, bekas mekap etc ke dalam tempat yang sepatutnya. Ada jugak orang yang pam tisu ke dalam lubang tandas, tak boleh ye kawan-kawan. Tisu ni walaupun nampak macam boleh dipam ke dalam lubang tandas, sebenarnya nanti ia akan mengundang komplikasi yang menyebabkan lubang tandas tersumbat, dan akan merosakkan tandas itu sendiri. Sudahnya, tandas itu tidak dapat digunakan atau berbau busuk. Mana ada orang nak pakai tandas yang busuk-busuk ni. Bajet pembersih tapi nak buang sampah pun tak pandai kat mana lepas tu pandai pulak nak bajet takmau pakai tandas yang busuk sebab tisu yang dipam yang menyebabkan tandas tu rosak.

Ada sebenarnya kes di US yang majlis bandaran diorang pun marah sebab orang US ni suka sangat pam tisu masuk dalam lubang jamban.

Lampin pakai buang tu buangla dalam tong sampah, jangan letak kat sebelah paip air tu. Jangan letak sebelah sinki. Jangan letak rata-ratalah pokoknya. Menyampah orang tengok. Bukan hang sorang ada anak kecik tak dan-dan nak buang sampah anak.

Pad haid tu pun, Kotex ke Stayfree ke Libresse ke, yang dicuci ke atau yang tak dicuci pun kenalah masukkan kat dalam tong sampah. Jangan flush. Buang pad dalam tandas lagi teruk dari buang tisu tadi. Kalau tak cuci, pandai-pandailah bungkus dalam kertas surat khabar ke, plastik hitam ke, buang dalam tong sampah. Kalau ada tong sampah sanitary tu lagi bagus, buang dalam tu terus. Jangan buat-buat tinggal ok.

Image result for throwing trash

9. Jangan buat macam rumah sendiri

Pesanan ni, akak taktau la relevan ke tak tapi bagi akak penting.

Jangan buat macam rumah sendiri. Semua nak di-conquernya. Beg letak sini, anak lari-lari dalam tandas, kencing rata-rata. Akak tak kisah kalau korang nak buat kat rumah perangai ni, tapi ingatlah anda berada di dalam tandas awam. Anda bertanggungjawab pada apa yang anda buat di luar rumah anda. Bukak sinki tu pada-padalah, jangan kuat sangat air tu sampai merecik kena orang sebelah. Mekap tu boleh, tapi kalau rasa macam lama sangat dan orang dah mula pandang-pandang sebab dia pun nak pakai cermin faham-faham sendirilah yang oiii

Kalau korang ni jenis mesra rakyat ke, nak tegur orang sebelah tengah buat mekap ke apa, boleh takda masalah. Tapi pada-padalah…kadang-kadang bila orang tu dah buat muka tak selesa yang korang dok menepek sebelah dia tu lagi pasaipa, just walk away. Jangan dok buat hidung tak mancung pipi tersorong-sorong  kat sebelah dia. Nanti orang mengata, marah semua hampa buat sentap pulak haaa

Setakat ni jela no akak nak bebel hari ni. Semua ni adalah common sense sahaja, cuma kadang-kadang kita kena diperingat baru lah ada rasa nak buat tu. Mungkin kita buat kesilapan sebelum ni, ada je adab-adab masuk toilet tu yang akak kadang-kadang terlepas buat tapi itu tak bermakna akak tak boleh perbetul diri. Kehidupan ni bukan kita sorang ja nak ada, kalau boleh kita mau setiap gerak geri kita tu ada pahala yang kita boleh dapat percuma. Contoh, kalau korang jaga kebersihan, tolong pamkan atau tolong bersihkan sinki yang orang sebelum ni kotorkan lepas tu makcik cleaner tu nampak…kan terharu dia nanti. Ada jugak orang yang bertimbang rasa. Tak pasai-pasai makcik tu doa yang baik-baik untuk hampa. Kannn win-win situation gitu.. hampa takmau ka?

 

0

PHD

Penyakit hasad dengki atau nama pendeknya PHD ni memang salah satu ciri-ciri yang selalu dikaitkan dengan Melayu.

Akak pernah, biasanya atau akan terjebak dengan PHD ni. Akak ni hanyalah manusia biasa yang ada hati dan perasaan, cumanya bila akak ada PHD ni pada seseorang, takdelah akak nak canang-canangkan kat orang yang dia ni buruk ke ape ke, just simpan dalam hati sampailah dah beberapa lama akak simpan barulah akak cerita kat orang. Itupun pada husband akak, dan beberapa orang best friend. Itupun diorang tak ambik port sangat sebab benda PHD ni perkara biasa.

Siapa yang tak pernah rasa cemburu? Cuba habaq mai kat akak sat biar akak cari kat dia dan interrogate dia sampailah dia tahu apa maksud cemburu tu. Jangan dok tipula kata takda perasaan cemburu pada kesenangan orang, kejayaan seseorang itu namun itu semua hanyalah sebagai batu loncatan supaya kita lebih berusaha untuk jadi orang yang lebih baik. Melayu ni kerja dia dengki je lepas tu pandai pulak dia pergi jatuhkan orang yang dia dengki tu dengan harapan dia pun sama mundur macam dia jugak. Sebab tulah susah sikit orang Melayu ni nak maju.

Akak punya cerita dengan PHD ni sebenarnya dah start lama, dan mula-mula tu akak tak ambil port sangat sebab ingatkan ini hanyalah perasaan biasa yang ada pada seorang remaja.

Image result for jealous teenagers

emphasize gitu

Akak memang best friend dengan dia sejak kecil lagi. Sekolah menengah kami beza tapi kami waktu tu sentiasa telefon each other (waktu tu pakai telefon rumah je yang wayar panjang panjang tu-budak-budak apa tau) untuk tahu perkembangan masing-masing. Semua exam PMR dan SPM kami skor dengan baiknya, cuma time SPM akak dapat 10A (phewitt) dan dia dapat dalam 8 ke 9A entah, akak pun tak ingat. Cumanya dia apply nak jadi cikgu, dan akak apply medic course, as expected. Kedua-dua kami dapat apa yang kami nak.

Lepas tu habislah kami punya pre university punya belajar. Nak dijadikan cerita dia memang diterima masuk dalam program teaching – dan akan ada certain semester yang dia akan ke oversea, tak ingat Australia ke New Zealand, sedangkan waktu tu akak dapat tawaran untuk study perubatan di Indonesia.

Start sini, akak dah rasa ada feelings stuck dalam hati.

Akak tak dapat nak gambarkan apa yang akak rasa waktu tu sebab dah lama sangat tapi akak rasa mula dari situ akak rasa macam inferior sikit sebab akak dapat ke Indonesia je banding dia yang dapat sampai ke New Zealand/Aussie. Akak keluar beraya dengan dia pun semua orang macam bangga dengan dia yang dapat pergi negara omputih berbanding akak yang hanya pergi ke Nusantara. Semua orang bagitau dia seronoknya dapat ke sana, seronoknya dapat jumpa omputih, boleh rasa 4 musim (huh?) dsb. Sedangkan akak ni yang obviously dapat sambung medic. Like, wth man.

Image result for shrug

Put some random handsome old man here

Anyway, time passed by. Dia jadi cikgu. Akak jadi doktor. But isu tu still berlegar-legar dalam minda akak yang tak berapa nak faham tentang apa yang hebatnya omputih ni sampai kita nak terkejar-kejar dia. Akak belajar kat Indonesia, akak lebih banyak belajar bersyukur dan rasa untunglah kita semua yang duduk kat Malaysia. Bayangkan kalau kita duduk kat negara maju, memanglah kita akan rasa lebih maju lebih gembira, tapi adakah kita akan rasa bersyukur dengan apa yang kita ada? Balik-balik Malaysia komen kata ini tak elok, itu tak elok, kalau kat Perancis macam ni macam tu, kalau kat Jerman macam ni macam tu semua tau nak condemn je tapi diri sendiri taknak berubah.

Lain kalau kau kena duduk kat Indonesia, baru tahu langit tu tinggi rendah. Tengok diorang semua kena merayu untuk masuk wad, kena carik makan untuk pesakit sendiri (instead kat hospital kita memang makanan disediakan), semaknya wad diorang Masya Allah. Pening kepala hakak ni tauuu

Ok anyway time passed by.

Add facebook.

Ha ni lagi satu medium untuk bagi orang melayu ni PHD sesama sendiri haha.

Akak friend dia, dia friend akak. Tak ingat mana satu dulu tapi tak kisahlah kan.

Akak dok selalu tengok dalam newsfeed dia, macam-macam dia update. Dia ni paling suka dengan husband dia, memang nampak macam dia sangat-sangat manja dengan husband dia. Masak itu masak ini ( dia memang pandai masak, tak macam akak ni haaa), tunjuk purse dia tunjuk husband dia bagi wang belanja kat dia, upload gambar anak dia yang comel (ok, anak dia memang comel), gambar dia dan husband peluk sana, pegang sini, cerita apa yang husband dia buat.

Kemudian akak start rasa perasaan tu kick balik dalam hati akak ni.

Hmm…dah rasa macam PHD dah ni, hati akak sendiri cakap macam tu kat akak. Akak teringatlah beberapa post yang akak baca dalam FB, biarlah orang nak tunjuk dah itu kehidupan dia biarlah dia. Akak pun rasa bersalah sebab rasa macam akak tak patut rasa dengki, tapi akak rasa jugak. Dia tak buat apa salah pun dengan akak, tapi kenapa akak nak kena terasa kan? Kenapa macam akak nak jatuhkan dia dan kata haaa padan muka hang, tulah menunjuk sangat!

Ada weh perasaan tu dalam diri akak ni. Rasa macam Evil Queen sangat. Nasib baik tak buat je, dah tak tahu apa nak buat.

Jadi apa akak buat? Akak muhasabah balik la dengan diri sendiri. Kenapa akak kena dengki dengan dia? Itu life dia. Memanglah sebagai seorang cikgu, students dia memang akan suka tangkap gambar dengan dia, bagi penghargaan semua, dah memang dia cikgu! Students supposed to love their teachers! Kenapa akak kena dengki dengan dia, sedangkan bukannya akak tak kerja? Akak kerja doktor kot, walaupun takdelah nampak depan-depan yang pesakit akak ni sayang akak, tapi adalah jugak sengih tu bila dapat slip ubat (dan especially bila dapat MC!).

Husband dia baik, of course. Bagi dia duit belanja? Memanglah, dah itu tanggungjawab dia. Akak ingat balik, husband akak memang tak bagi duit hulur macam tu, tapi dia tanya.

“Sayang nak apa, sayang? Abang pergi beli. Nanti kita g Aman Central, abang belikan handbag kalau sayang nak,”

“Laaaa pasaipa takmau handbag pulak? Nak pi makan mana, nak makan lagi ka?”

“Kan dah gemuk tu, nak makan apa lagi.”

“Ok lah, sayang nak Chatime mana ni?”

“Roti tu kan dah beli dah tu,”

“Kata tadi nak handbag, masuk kedai handbag buat tak berkenan pulak.”

“Jom masuk kedai kasut, yang.”

“Eh, ada promo pulak. Buy 1 free 1. Abang nak beli kasut ni, sayang pilihlah satu,”

Tak ke pemurah laki akak tu. Dia tahu kalau bagi duit kat akak, alamatnya simpan dalam beg duit je la. Takpun pi beli apa-apa kat mak kat kampung, keluar jalan-jalan Aman Central ke, Jitra Mall ke semua dia belanja. Nak beli tudung dia tunggu luaq la lepas tu dia pi carik benda lain ganti harga tudung tu.

Jadi akak pun tanyalah diri sendiri.

Banding dengan dia, life akak pun boleh tahan hebatnya. Cuma akak malu nak cerita dekat Fb sebab husband akak ni malas nak baca tag kite, kecuali kita buh gambar anak tu.

Jadi, akhir kalam bila adik-adik semua rasa macam ada hasad dengki ke apa, muhasabah diri sendiri. Cermin diri sendiri balik. Akak boleh cerita sebab perasaan hasad dengki ni memang ada pada semua orang, memang syaitan suka sangat nak bagi orang ada perasaan hasad dengki ni sebab itu memang keja depa. Jangan dok pandai ikut. Takda faedah pun. Malah, akan memisahkan hang dengan kawan hang tu, tak ke rugi berkawan lama-lama, habis dakwat pen dok tulis surat ‘pecah kaca pecah gelas, lepas baca harap balas’, ‘saya akan jadi kawan awak, tandatangan di sini’, glitter sana glitter sini, tarik rambut, kaler tudung, anak tudung terkeluaq, nangis sana nangis sini, ‘awat cikgu bagi markah banyak kat dia tapi tak bagi kat saya, cikgu tak adil!’, dan banyak lagi.

Image result for surat gaduh budak

Rugi woo… kenangan banyak di situ.

Jadi akak pun jadi orang yang sematang mungkin. Akak mungkin nampak macam budak-budak tapi akak tahu akak orang yang dewasa dan kena berlagak matang biar apa pun yang berlaku.

Nasihat pada adik-adik, hasad dengki tu tak salah, tapi pastikan hasad dengki tu bantu awak-awak semua untuk meluncur ke angkasa bukannya untuk membenam diri ke dalam tanah.

0

Just Do It! (belasah je)

nike_justdoit_00

Kau belasah je, itu maknanya.

Kali ni aku nak cerita pasal diri aku.

Tak banyak benda pun nak diketahui pasal diri aku selain daripada yang aku ni dulunya bercita-cita nak jadi seorang penulis. Dulu masa aku student aku rajin sangat menulis. Aku start zaman sekolah menengah, waktu aku 13 tahun, aku start menulis dengan tangan kat dalam buku tulis. Kebanyakan masa, aku tulis cerpen dan rasanya kalau aku baca balik cerita-cerita tu memang sangat tak matanglah. Cita-cita aku waktu tu aku nak jadi penulis. Kawan-kawan aku semua sokong cita-cita aku, diorang baca novel yang aku tulis, dan rasa macam seronok weh bila ada orang yang memberikan semangat. Aku kuat sangat menulis, sampai kadang-kadang waktu prep pun aku menulis cerita dan bukannya belajar. Haha, talk about distraction that time. Aku stop menulis dalam kelas bila aku dah naik form 3, sebab waktu tu aku nak ambik PMR, which Alhamdulillah berkat pada doa ibu bapa sahabat handai dan taulan aku berjaya dapat straight A.

Jadi aku berhijrah ke sekolah yang lain, dan menulis juga, tapi aku dah tak beri sangat tumpuan pada penulisan aku. Waktu tu dalam setahun rasanya satu je cerita yang aku dapat siapkan sebab aku sangat malas. Keyword : MALAS.

Penyakit orang Melayu ni, malas. Aku pun terkena penyakit ni. Tetapi, disebabkan aku malas nak menulis di dalam atau di luar kelas, aku dapati keputusan peperiksaan aku memang memberansangkan. Aku lebih fokus pada pelajaran, dan aku dianggap sebagai harapan jugaklah oleh segelintir guru aku. Tetapi, rasanya diorang tak pernah tahu pun yang aku ni bercita-cita menjadi seorang penulis. Punyalah sampai macam tu sekali aku jadi malas nak menulis. Semuanya sebab aku tak banyak bercerita, aku pun tak tahu kalau-kalau ada kawan sekolah menengah atas aku tahu yang aku ni suka menulis.

Lepas habis SPM, aku yang menganggur cariklah masa untuk menulis. Aku pinjam laptop ayah aku dan aku start menaip. Aku ingat cerita yang aku habiskan adalah tentang kahwin paksa, disebabkan gadis tu kena rape waktu kem dia, dan kena kahwin dengan cikgu di kem tu walaupun yang rape tu orang lain – hmmm sounds very familiar.

Waktu ni, aku rasa aku pun terikut dengan trend kahwin paksa yang sekarang on the rage dalam industri novel Melayu. Asal aku baca sinopsis kat belakang novel ni, almost 80% bermain dengan tema dan idea yang sama dan bagi aku yang boleh kata ‘seasoned‘ ni, dah dapat agak plot twist nya macam mana, watak itu akhirnya akan berakhir dengan apa. Semua tu membuatkan aku jadi malas nak membaca lagi.

Quote : MALAS lagi.

Aku rasa kalau orang omputih, diorang akan pakai perkataan lain macam discouraged, atau tired.

discouraged

Nah, kau. Kucing ni pun tau buat muka malas.

Yelah, idea yang sama, tema yang sama, cuma gaya bahasa jela yang lain. Lagipun, kebanyakan penulis novel sekarang penulisannya tak berapa matang (this is solely my opinion), tatabahasa caca merba, dan bagi aku editor patut bertanggungjawab untuk sunting kesalahan yang di0rang baca. Aku kalau boleh takmau baca novel yang tatabahasanya, ejaannya ke laut dan tiada langsung kemaafan bagi watak yang over manja. Perempuan yang bajet independent, tapi bila jumpa lelaki jadi lembik lutut tak boleh nak hidup. Stress aku rasa. Even dalam cerita Twilight perangai Bella macam tu selalu kena kecam sebab lembik sangat tapi dalam novel Melayu dok macam tu je. Lagi seronok pembaca ni baca pun ada.

Ok, memang baguslah disebabkan penulis-penulis ni remaja dan muda belia, jadi memang patutlah untuk menyapa pembaca-pembaca yang sebaya diorang. Tapi, pleaselah, sebagai editor atau pembaca, mesti kena sunting dengan elok supaya sedap sikit rasa membacanya. Takdalah rasa macam nak baling ke dinding.

Selain daripada menulis, kegemaran aku adalah membaca.

Kebanyakan masa, aku baca novel Inggeris, sebab sekarang ni susah nak carik novel Melayu yang berkualiti. Waktu zaman sekolah aku dulu, aku baca novel Damya Hanna, Fauziah Ashaari, Anis Sofea, dan yang tak dilupakan Ramlee Awang Murshid. Aku rasa hampir semua novel Ramlee Awang Murshid aku baca kot sebab lain daripada yang lain.

Aku baca novel Inggeris ni sebab aku nak mantapkan BI aku yang lepas aku bekerja ni jadi macam teruk sangat. Kau bayangkan kau dah belajar hampir separuh hidup kau belajar bahasa Inggeris tetiba bila dapat pesakit yang memang kena cakap English dengan dia, ayat kau terus berterabur macam baru setahun belajar. Malu aku dengan diri sendiri. Jadi, bila aku baca buku BI ni dapatlah sedikit sebanyak membetulkan tatabahasa.

Novel BI walaupun banyak cacat celanya daripada amalan diorang, tapi aku berasa gembira sebab at least tak banyak kesalahan tatabahasa (atau maybe aku pun tak tahu). Bukan nak kata editor kita ni tak main banyak peranan, mungkin sebab banyak penulis tetapi editor sedikit membuatkan mutu itu terpaksa dikurangkan sedikit. Mungkin dia mempercayai penulis itu sendiri bertanggungjawab dengan penulisannya yang ada kesalahan tatabahasa atau ejaan tetapi penulis itu sendiri kena peka.

Banyak daripada apa yang aku bebelkan hari ni berdasarkan pengalaman aku. Aku banyak salah juga, aku pemalas jugak sebab tu aku tak pernah terbitkan buku aku walaupun ada beberapa novel siap tetapi sebab aku ni jenis malas nak edit balik nak tengok balik apa yang aku tulis. Last novel yang aku siapkan pun 2011, lima tahun lepas jadi you guys can do the math.

Anyway, post kali ni bukanlah nak mengecam sesiapa walaupun aku pun akan dikecam sebab penyakit Melayu ni memang aku ada. Aku hanya nak sampaikan pendapat, dalam blog aku sendiri, dalam cara penulisan aku sendiri, dalam gaya bahasa aku sendiri dengan apa yang aku fikir dengan otak aku sendiri. Sebab bagi aku, kalau tak setuju takda masalah. Kalau taknak baca takda masalah, tapi janganlah sampai memburuk-burukkan semua novel ni dalam Facebook, kesian adik-adik penulis ni kecik hati. Ada yang bagus, tak dinafikan, ada yang suam-suam kuku, ada hanya mahu melepaskan batuk di tangga. Asalkan novel yang terjual tu ada orang nak beli, maksudnya ada permintaanlah tu dan lama-lama nanti adik-adik ni akan mencuba meningkatkan tahap penulisan mereka sampailah jadi perfect. Sempurna.

landscape-1444379736-leeroy111

Zasssss

Jadi, sekarang ni aku jadi penulis separuh masa. Aku nak start tulis blog pulak, barulah ada sikit tujuan lain dalam hidup aku ni selain daripada membesarkan anak dan merawat orang je. Biarlah walaupun untuk tatapan diri sendiri saja, sebab besar nanti aku sendiri yang nak baca.